Waterschade reparatie

Wat te doen bij waterschade aan uw device?

Vochtschade, wat nu?

Wanneer uw telefoon, tablet, console of laptop in aanraking is gekomen met een vloeistof of bloot is gesteld aan waterdamp is er grote kans op vochtschade. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt ingegrepen om de schade te beperken.

Toestel uitschakelen

Uw telefoon, tablet, console of laptop dient direct uitgeschakeld te worden om kortsluiting te voorkomen. Eenmaal uit is het belangrijk een eventuele beschermhoes te verwijderen, en vervolgens de batterij, simkaart en eventueel de geheugenkaart er uit te halen. Het toestel zal enkele dagen niet gebruikt kunnen worden; indien het toestel aan wordt gezet terwijl er nog vocht in zit, dan kan er kortsluiting ontstaan en kunnen interne onderdelen (verder) beschadigd raken. Het toestel dient ook vooral niet opgeladen te worden.

Waterschade reparatie van uw telefoon, tablet of laptop

Hulp inschakelen

Hoe eerder u bent met hulp inschakelen, hoe groter de kans is dat ernstige schade voorkomen of gerepareerd kan worden. Het is dus belangrijk dat u zo snel mogelijk langskomt bij ons (liefst na contact opgenomen te hebben). Vaak kan het toestel gerepareerd worden zonder al te hoge kosten. Wij zullen onderzoekskosten in rekening brengen. Wilt u weten wat uw waterschade onderzoek kost? Dit kunt u hier rechts bekijken (op telefoon of tablet hieronder). Na onderzoek zullen wij eerst contact met u opnemen om te bespreken of uw toestel gemaakt kan worden of niet en wat daarvan de kosten zijn. Indien het toestel gerepareerd zal worden zullen de onderzoekskosten vervallen en in plaats daarvan de reparatiekosten komen.

Waterschade valt niet onder de fabrieksgarantie. Indien je niet vermeldt dat je waterschade hebt opgelopen zal dat evengoed opgemerkt worden, aangezien er vochtsensoren in iedere smartphone of tablet aanwezig zijn. Hierdoor heeft het geen zin om het apparaat op te sturen naar de fabrikant.

Waterschade aan uw waterbestendige telefoon?

De feiten over waterproofing

Wij krijgen dagelijks tientallen smartphone reparaties binnen, waarvan een redelijk deel komt voor waterschade reparatie. Dit zijn regelmatig ook mensen die dachten dat hun toestel tegen water bestendig zou zijn. Aangezien we merken dat er veel verwarring bestaat over de waterbestendigheid van telefoons, willen we daar graag opheldering over bieden: de telefoon die u mogelijk is verkocht als “waterproof” is namelijk niet werkelijk waterbestendig. De binnenkant van uw telefoon is nog altijd kwetsbaar voor vocht en corrosie. Wanneer er vocht bij komt kan het nog steeds kortsluiting veroorzaken, waardoor onderdelen defect kunnen raken. Door corrosievorming kunnen uw onderdelen ook pas na verloop van tijd verroesten en onbruikbaar worden.

Hoe werkt het dan?

In telefoons die zijn verkocht als waterbestendig zitten rubbertjes en waterafstotende lijm tussen bepaalde onderdelen, die ervoor zorgen dat uw telefoon in complete nieuwstaat bestendig is tegen een plons in ondiep water. De tests die uw telefoon een IPxx rating geven (waarden voor stof- en waterbestendigheid) zijn gedaan in een laboratorium, met schoon zoet water, met een toestel dat compleet nieuw is. De waterbestendigheid van uw toestel neemt echter af naarmate het toestel ouder wordt, en een kleine beschadiging aan het toestel kan er al voor zorgen dat water het toestel kan binnendringen. Daarnaast kan onzuiver water (bijvoorbeeld uit zwembaden, waar chloor in aanwezig is) restanten achterlaten op uw telefoon die schadelijk of hinderend kunnen zijn voor bijvoorbeeld uw speakers en microfoon.

Aanbevelingen voor gebruik waterbestendige smartphone

Veel mensen die een telefoon hebben gekocht met een IP68-rating zijn in de veronderstelling dat hun toestel geschikt is om mee te gaan zwemmen, of onder water foto’s mee te nemen. Vaak is dit bij een nieuw toestel ook nog mogelijk, indien het gaat om schoon water. Toch krijgen wij ook regelmatig mensen te zien die hun gloednieuwe telefoon wilden testen op waterdichtheid en daardoor gelijk met een kapot toestel eindigden. De kosten voor de reparatie van waterschade zijn zeer uiteenlopend, afhankelijk van welke onderdelen zijn aangetast. Indien de kern van het toestel (het moederbord) is aangetast door het vocht, kan het toestel zelfs onherstelbaar raken. Hierom raden wij u af om uw toestel opzettelijk bloot te stellen aan vocht. De water- en stofbestendigheid kan beter gezien worden als een extra bescherming voor gevallen waarin het toestel toch in aanraking komt met vocht. Denk aan bellen in de regen met uw telefoon, of een ongelukje waarbij er een drankje over uw toestel valt.

Garantie op waterschade

De fabrikanten die uw telefoon aan u verkopen met het label waterafstotend of waterbestendig, bieden u helaas geen garantie op waterschade. Indien er schade ontstaat door water, kunt u dus niet rekenen op ondersteuning van de fabrikant onder de garantieregeling. Reparatiekosten zullen voor eigen rekening zijn en kunnen hoog oplopen. Om deze en alle bovenstaande redenen kunnen wij als reparatiecenter, ondanks dat wij voor toestellen waarbij dat gebruikelijk is tevens waterafstotende lijm of tape gebruiken om ze weer af te sluiten, helaas ook geen garantie bieden op de waterdichtheid van uw toestel.